Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4287

Dodano:

Odsłon: 1261

Sezon na ogórki w pełni. Chyba prawi w każdym domu znajduje się duży słój wypełniony po brzegi ogórkami. U mnie też zajmuje on centralne miejsce na kuchennym blacie. Oto mój przepis na ten letni przysmak.

Składniki

  • Ogórki gruntowne najlepiej małe ok 1 - 1 1/2 kg.
  • Marchew 2-3 szt.
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Chrzan korzeń 1 szt.
  • Liście wiśni 8-9 szt.
  • Liście chrzanu 2-3 szt.
  • Liście dębu 4-5 szt.
  • Koper 5-6 szt.
  • Liście porzeczki 5-6 szt.
  • Cebula 1-2 szt.
  • Woda aby zalać cały słoik
  • Sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki bardzo dobrze umyć.
    Marchew, chrzan, cebulę oraz czosnek obrać.
    Liście dokładnie opłukać.

  2. W dużym słoju na dnie kładziemy ząbki czosnku, kawałki chrzanu, części liści i koper, następnie bardzo ciasno układamy ogórki, między nimi dokładamy kawałki marchewek. Następnie ponownie dokładamy liście, koper i kolejną warstwę ogórków.

  3. Przygotowujemy wodę, tyle ile będziemy potrzebować. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól kamienną w proporcji 1 łyżka na 1 litr wody. Ostudzoną wodą zalewamy ogórki po same brzegi.

  4. Najlepsze są po 2-3 dniach.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 sierpnia 2016 Kocham małosolne ale z marchewką jeszcze nie próbowałem. Koniecznie <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń