Do góry

Przetwory Przepis na:

ogórki małosolne

ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 64

Dodano:

Odsłon: 507

Czy może byc cos lepszego niż ogórki małosolne własnej roboty?

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie i dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.
    2. Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper.
    3. W dużym słoju lub kamiennym pojemniku do kieszenia układamy ogórki na przemian z dodatkami.
    4. Wszystko zalewamy posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy).

    Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć lub docisnąć spodeczkiem.

    Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury pomieszczenia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń