Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie musztardowej z kurkumą

Ogórki  w zalewie musztardowej z kurkumą

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5974

Dodano: 17.08.2013

Odsłon: 11611

Bardzo smaczne, polecam.

Składniki

  • 2 kg. ogórków mogą być większe niż do kiszzenia
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek musztardy np. sarepska, rosyjska itp.
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki soli kamiennej
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka kurkumy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do słoików powrzucać po liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Obrane i pokrojone na ćwiartki lub w grube plastry ogórki poukładać ciasno w słoikach. Składniki na zalewę zagotować , dodać musztardę i kurkumę, wymieszać i zalać ogórki. Pasteryzować 10 minut, odwrócić do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 sierpnia 2013 Moniko mnie wyszło 10 słoików :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 18 sierpnia 2013 Dziękuje za szybką odpowiedź, dobrze wiedzieć na przyszłość :) a ile słoiczków wychodzi z tej proporcji? Bo mam zamiar zrobić tylko nie wiem czy mi słoików starczy :P Pozdrawiam:)!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 sierpnia 2013 Jasienko, ogórki zawdzięczają swój kolor właśnie kurkumie. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 sierpnia 2013 Moniko, dawniej używałam zwykłej jodowanej soli i moje przetwory szybko ulegały zepsuciu. Ktoś doradził mi wtedy, abym zaczęła używać soli kamiennej i faktycznie od tamtej pory nigdy nic mi się nie popsuło, dlatego teraz podając komuś przepisy na przetwory polecam również sól kamienną. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 sierpnia 2013 Ciekawy przepis, zapowiada się przepysznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 17 sierpnia 2013 Czy po dodaniu zwykłej soli też wyjdą takie same :)? Zapowiadają się pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń