Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z rodzynkami:

Ogórki z rodzynkami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2431

Dodano:

Odsłon: 11667

Słodko-winne w smaku. Twarde i chrupiące.

Składniki

  • 5 kg małych ogórków
  • 2 czubate łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • Przyprawy do każdego słoiczka:
  • 15 rodzynek
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 baldach kopru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, każdy przekroić na dwie części .
    Zasypać solą. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.
    Następnie zlać wytworzony sok.


    Składniki zalewy zagotować.


    Pokrojone ogórki ciasno układać w słoiczkach. Zalać zalewą.
    Pasteryzować 8-10 minut.
    Po wyjęciu - odwrócić do góry dnem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń