Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki zakiszane na szybkie zużycie

Ogórki zakiszane na szybkie zużycie

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1305

Dodano: 11.07.2018

Odsłon: 7342

Inaczej zwane ''samokiszne'' :) Kiedy tylko pojawiają się pierwsze ogórki w nieco większej ilości, wiele i wielu z nas łapie większe naczynie i przygotowuje ogórki małosolne lub też takie zakiszane. Na pewno większość z nas pamięta te robione przez Mamy i Babcie, które były tak pyszne, że nie da się tego zapomnieć. I zawsze pierwszy gar znikał najdalej następnego dnia rano, drugi też, trzeci i czwarty starczał na nieco dłużej, a piąty albo szósty trzeba było wyrzucić :) przynajmniej tak było u mnie :) Teraz, korzystając z tego, że lato w pełni, ''sezon ogórkowy'' trwa w najlepsze - przygotujmy takie idealne do kanapek ogórki :)

Składniki

  • (porcja na 2,5l garnek)
  • - świeże ogórki gruntowe (w takiej ilości, by prawie wypełniły garnek)
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 3 płaskie łyżki soli (jeśli ktoś lubi bardziej słone, niech da więcej soli)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek octu
  • opcjonalnie 2 listki laurowe
  • 1 główka młodego czosnku
  • 1 liść chrzanu
  • 1 łodyga koperku z baldachimem kwiatów
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dnie 2,5l garnka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku i pociętą na mniejsze części łodygę czosnku z kwiatami.

  2. Ogórki myjemy, kroimy na połówki (większe egzemplarze na 4) i układamy w garnku. Ma być ich tyle, by prawie wypełniły garnek. Na wierzch kładziemy liść chrzanu.

  3. Przygotowujemy zalewę: w garnuszku zagotowujemy wodę, sól, cukier i ocet, ewentualnie też listki laurowe . Ocet możemy dodać też po zagotowaniu wody z solą i cukrem, ogórki i tak wyjdą super :)
    Zagotowujemy zalewę i mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru.

  4. Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Najlepiej do następnego dnia, ale to raczej się nie udaje, zwłaszcza przy pierwszej partii ogórków i następnego dnia na dnie garnka pływają sobie smętnie 3-4 kawałeczki :D









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca To jest to :D Też teraz mnóstwo robimy takich ogórków, dwa, trzy dni i po nich hehe. No i robi się kolejne, bo końca ich nie widać xD Odpowiedzi: 7 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń