Do góry

Dania główne Przepis na:

Okoń nilowy w sosie węgierskim

Okoń nilowy w sosie węgierskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 778 Ocena: 14940

Dodano:

Odsłon: 1449

Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej

Składniki

  • 400 g filetu okonia nilowego
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • mąka
  • Sos : 1 cebula
  • pół łyżki masła
  • półtora łyżki mąki
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • mielona papryka
  • olej do smazenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką.
    Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń