Do góry

Dania główne Przepis na:

Okra smażona po egipsku

Okra smażona po egipsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4115

Dodano:

Odsłon: 1736

Przepyszna roślina o ciekawej strukturze, źródło potasu i witamin

Składniki

  • Porcja dla dwóch os osób: okra 20dag, świeża lub mrożona
  • bulion warzywny lub miesny 0,5 l
  • cebula 1 szt
  • czosenk 4 ząbki
  • pomidory 2 duże szt lub puszka
  • oliwa do smażenia
  • nać kolendry z cztery gałązki
  • chili- kilka plasterków, lub w proszku
  • sól do smaku
  • ryż 100g osoba
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw wstawiałam ryż, przygotowanie całego dania zajmie mniej więcej tyle samo czasu.

    Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie zeszklona dodałam pokrojony w plasterki czosnek i chili.
    Następnie dodałam okrę, świeżą trzeba dokładnie umyć i odciąć szypułki ale nie za dużo.
    Kilka " warzywek" przekroiłam na pół, aby podczas przygotowywania sosu, puściły soki i naturalnie zagęściły go.
    Do podsmażonej krótko okry dodałam obrane i pokrojone pomidory.

    Gdy całość się podsmaży dodałam bulion, po paru minutach powinien się utworzyć lekko kleisty sos. Po wyłączeniu ognia dodałam soli do smaku i nać kolendry.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (44)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń