Do góry

Dania główne Przepis na:

Okra w pikantnym sosie pomidorowym

Okra w pikantnym sosie pomidorowym

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 646 Ocena: 12845

Dodano: 15.08.2017

Odsłon: 1531

Okra, piżmian jadalny. W Polsce świeży niedostępny. Zawsze chciałem spróbować. Udało się.

Składniki

  • 350 g małych strąków okry
  • sól
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone strąki chilli
  • 350 g pmidorów
  • 2 łyżki skalrowanego masła
  • pieprz
  • 2 łyżki soku cytrynowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Strąki okry umyłem, ściereczką starłem z niej delikatny meszek. Strąki jeszcze raz umyłem, odkroiłem ogonki.

    Cebule i czosnek drobno pokroiłem kostkę. Strąki chilli umyłem, przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion i wewnętrznych ścianek. Strąki drobno posiekałem.

    Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przepołowiłem, pozbawiłem pestek. Miąższ pokroiłem w kostkę.

    Na patelni rozgrzałem masło. Stale mieszając usmażyłem cebulę prze 5 minut na średnim ogniu, uważając aby się nie zrumieniła. Do cebuli dodałem czosnek, chilli i pomidory, dusiłem pod przykryciem dalsze 5 minut.

  2. Do sosu na patelni dodałem strąki okry. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dusiłem potrawę pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż okra ugotowała się do miękkości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 sierpnia Ryja mnie wypaliło i dobrze ;) Na chorobę ideał ;) Pycha <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń