Do góry

Przetwory Przepis na:

Olej nagietkowy.

Olej nagietkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 517

Dodano:

Odsłon: 16811

Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

Składniki

  • 3-litrowy szklany słój (zakręcany)
  • świeże płatki nagietka (tyle, by wypełniały 3/4 zawartości słoka)
  • olej słonecznikowy (tyle, by wypełnił cały słój, przykrywając płatki)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Duży (3-litrowy słój) wyparzyć wrzątkiem.
    Dokładnie osuszyć.
    Z kwiatów oberwać same płatki i wypełnić nimi 3/4 wysokości słoja.
    Zalać olejem do pełna. Słój zakręcić i ostawić w ciepłym ale nie nasłonecznionym miejscu na 10-15 dni.

  2. Po tym czasie przelać przez gęste sito wyłożone gazą kilkakrotnie złożoną , odcisnąć i przelać do szklanej butelki.
    Ustawić w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce.

  3. Stosować w pielęgnacji twarzy i całego ciała.
    Łagodzi wszelkie podrażnienia skóry, leczy stany zapalne,
    -zmniejsza widoczność blizn
    - zmniejsza odczuwanie bólu
    -wzmacnia naczynia krwionośne
    - poprawia ukrwienie
    - leczy popękane naczynka krwionośne
    -zabezpiecza skórę przed silnymi promieniami słonecznymi
    -działa przeciwzapalnie i regenerująco
    - można go stosować nawet na skórę niemowlaków, ponieważ jest łagodny i delikatny
    Kwiaty nagietka są jadalne. Można nimi barwić ciasta i kremy.
    Świetnie działa na każdą cerę: wystarczy dodać kilka kropli takiego oleju do kremu, którego używamy codziennie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 września Można też wycisnąć jeszcze płatki nagietka, dodać do wazeliny i mamy maść. :):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 27 sierpnia Dla mnie też to nowość, jeszcze nigdy zapachowych olejów nie robiłam. Helenko super przepis.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 27 sierpnia Jak dla mnie to coś nowego i interesującego. Czy ten olej można spożywać ? a jeśli tak to do czego można go dodawać ? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń