Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet frittata z cukinią i papryką

Omlet frittata z cukinią i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13224

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Omlet frittata z cukinią i papryką"

Składniki

  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 40 dag cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Umytą cukinię pokrój w talarki a następnie w ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj paprykę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 5 minut. Warzywa posyp oregano, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  2. Do naczynia wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko oraz śmietankę, dopraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż do niego przestudzone warzywa, zalej masą jajeczno-mleczną. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

  3. 60 minut. Porcja: 270 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń