Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet frittata z cukinią i papryką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Umytą cukinię pokrój w talarki a następnie w ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj paprykę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 5 minut. Warzywa posyp oregano, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do naczynia wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko oraz śmietankę, dopraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż do niego przestudzone warzywa, zalej masą jajeczno-mleczną. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie