Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet ze szparagami i sosem serowym.

Omlet ze szparagami i sosem serowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2532

Dodano:

Odsłon: 211

Troche wiecej mialam szparagow w lodowce, a wiec jeszcze jedna wariacja na ich temat. Pelnowartosciowe danie, jednak dosc tluste, tak ze radze spozywac wraz z lampka bialego lub czerwonego wytrawnego wina :-) Dobrym rozwiazaniem bedzie takze szklaneczka schlodzonego, dobrego piwa - co tez wlasnie uczynilismy :-)

Składniki

  • szparagi zielone po 4-5 sztuk na osobe (lyzeczka soli, cukru i masla)
  • 3 jajka i 2 cebulki dymki na omlet
  • 2 plasterki szynki gotowanej
  • sos serowy: 50 ml mleka, 100g miekkiego sera zoltego, bialy pieprz, szczypta papryki i kurkumy
  • maslo do smazenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Od szparagow odlamujemy zdrewniale konce, myjemy, wrzucamy je na osolona wode, dodajemy lyzeczke cukru i lyzeczke masla, gotujemy 8 minut, wyciagamy z wrzatku.

    Na malej patelni na odrobince masla podsmazamy pokrojona szynke, nastepnie dodajemy tam gotowe szparagi.

    Na duzej patelni smazymy omlet z 3-4 jaj (na dwie osoby), wraz z dodatkiem soli i pieprzu, a takze garscia drobno pokrojonej dymki.

    W malym garnku nastawiamy mleko na sos, gdy bedzie juz gorace dodajemy ser utarty na grubych oczkach, lub drobno pokrojony, dodajemy szczypte kurkumy i papryki, zmniejszamy ogien i ciagle mieszamy do rozpuszczenia sie sera, nastepnie oproszamy lekko duza szczypta maki i roztrzepujemy trzepaczka. Jeszcze minutka i sos jest gotowy.

    I znowu bardzo szybkie danie, jednak musimy sie spinac, aby zmiescic sie w czasie i aby wszystko razem zagralo.

    Na talerz zrzucamy omlet prosto z patelni, przewracajac ja szybko, dzielimy na pol - dla dwoch osob, na to kladziemy nasze szparagi z szyneczka, polewamy sosem serowym, przykrywamy zawinieta polowa omletu - iiiiiii palaszujemy, popijajac dobrym trunkiem.

    Smacznego, zdrowego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 maja Bożuś kochana...ślinię się na wszystkie strony...pychoty...:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 maja Super, taki omlet ze szparagami, to Niebo dla podniebienia xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 28 maja Bardzo apetyczne danie, przydałoby mi się na późną kolacyjkę ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 maja Przepyszne!dzieki za kolejny ciekawy pomysl na szoaragi :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń