Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 9503

Sprawdzony i niezawodny przepis na oponki serowe, Są puszyste , delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej tortowej
  • ½ kg mielonego twarogu
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Olej do smażenia
  • Puder do oprószenia
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać twaróg i miękkie masło, wsypać cukier i cukier ze skórką cytrynową , wbić jajka, wlać spirytus, zagnieść gładkie jednolite ciasto.
    Następnie rozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem.

  2. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu.

  3. Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze są zaraz po usmażeniu.


    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń