Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Oponki z kremem serowym"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsypuj powoli przesianą mąkę. Cały czas podgrzewając, miksuj, aż ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od łyżki. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj z jajkami.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Blaszkę wyłóż pergaminem. Wyciskaj okrągłe oponki, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz około 20 minut, do zezłocenia.
Serek utrzyj z cukrami. Ubij schłodzoną śmietanę z esencją śmietankową, delikatnie wymieszaj z serkiem. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku i wlej cienkim strumieniem do kremu. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Zimne ciastka przekrój ostrym nożem. Na dolną części nałóż gęstniejący krem. Przykryj odciętymi wierzchami. Polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli jest za gęsta, dolej kilka łyżeczek kremówki. Polej oponki i od razu posyp wiórkami z czekolady.
Upieczoną struclę lekko przestudź. Pozostałe masło stop. Ciasto posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Struclę możesz udekorować np. gwiazdami z suszonych moreli.Źródło: Tina