Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wstaję wcześnie rano i bynajmniej nie wynika to z mojego usposobienia, ani woli. Jedyne, o czym myślę po tym, jak już zdołam otworzyć oczy i wygrzebać się z pościeli, to aby zaparzyć 4 hektolitry kawy i wypalić jak najwięcej papierosów, żeby uzupełnić niedobór nikotyny powstały podczas snu. Ostatnią rzeczą, o której potencjalnie mogłabym pomyśleć jest kanapka! Tym, którzy funkcjonują nad ranem w podobny sposób (prawdopodobnie należy wyłączyć z tej grupy wszelkiej maści lekarzy, którzy obiecują różne straszne choroby za taką beztroskę) polecam szczerze granolę. Pyszna, pożywna i LEKKA! Ta szczególnie przypadła mi do gustu.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 324
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 324
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy, słonecznik oraz rodzynki. Następnie dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Na koniec dolewamy miód i starannie łączymy go ze składnikami sypkimi tak, aby wszystko było błyszczące i równomiernie otoczone miodem.
Taką mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Co 5 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, a następnie łamiemy na mniejsze części i przekładamy do słoja.