Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe trójkąciki

Orzechowe trójkąciki

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 150

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 331

Trójkąty z kruchego ciasta z orzechową skorupką.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek marmolady morelowej
  • tłuszcz do formy
  • Polewa:
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 łyżek wody
  • 400 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych siekanych na kawałki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki szybko zagnieść, formę (30 na 40) wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na formie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i posmarować marmoladą.

  2. Polewa: Tłuszcz, cukier i wodę zagotować, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Rozprowadzić po cieście( na marmoladzie). Piec w temperaturze 180 stopni 20-30 minut. Nie przerażajcie sie, gdy w trakcie pieczenia cała masa zaczyna wrzeć. Tak ma być :-) Upieczone ciasto jest pięknie zarumienione i mocno pachnie. Jeszcze ciepłe pociąć na kwadraty, nastepnie na trójkąty. Zostawić na blaszce do ostygnięcia. Zimne trójkaty wedlug upodobania można ozdobić gorzką lub mleczną czekoladą. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 3 dni temu Ostatnio mam ataki na słodkie, więc poproszę kilka kilogramów ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń