Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Orzechowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4539

Dodano:

Odsłon: 12055

Idealne na miłośników słodyczy. Nadaje się na każdą okazję i długo zachowuje świeżość

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Margaryna 0,5 kostki
  • Cukier 1 szklanka
  • Miód 2 łyżki
  • Jajka 2 szt.
  • Śmietana 4 łyżki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • WARSTWA ORZECHOWA:
  • Margaryna 0,5 kostki
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Miód 2 łyżki
  • Orzechy włoskie (łuskane) 30 dag
  • KREM:
  • Kasza manna 4 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Mleko 0,5 litra
  • Margaryna 1 kostka
  • Żółtka 2 szt.
  • Cukier 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO: W misce mieszamy mąkę, cukier i sodę. W osobnej misce mieszamy jajka, miód i śmietanę. Przelewamy mokre składniki do suchych, dodajemy pokrojoną margarynę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Dwie części rozwałkowujemy do wielkości foremek (użyłam tych o wymiarach 26x38cm). Blachy wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasta i pieczemy każde z nich po 10 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy do wielkości blachy, ale pozostawiamy surową.

  2. WARSTWA ORZECHOWA: Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem oraz miodem. Gdy całość będzie miała płynną konsystencję, dorzucamy posiekane orzechy i smażymy do momentu, aż na powierzchni powstanie piana. Gorącą masę orzechową rozkładamy na surowej części ciasta, która nam została. Pieczemy tę część ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

  3. KREM: Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypujemy powoli kaszę mannę (cały czas mieszają). Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy na puszystą masę margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy do tego stopniowo ostudzoną masę z kaszę mannę z mlekiem i ucieramy (miksujemy) na pulchną masę.

  4. Na pierwszą część upieczonego ciasta kładziemy połowę kremu. Przykrywamy to kolejną częścią upieczonego ciasta i rozkładamy na nim drugą połowę kremu. Przykrywamy całość ciastem z orzechami. Ciasto trzeba odłożyć, aby zmiękło (najlepiej kroi się po dwóch dniach).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 30 marca 2016 Piękny <3 Chociaż za orzechami nie przepadam, to chętnie wprosiłbym się na kawałek ciasta <3 Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń