Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Orzechowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 36974

Pyszne ciasto z karmelem

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto:mąka,20 dkg.Kasi,jajka,soda,3 łyżki miodu.Podzielić na 3 części.

  2. Przygotować masę orzechową:rozpuścić margarynę(1/2 kostki) z cukrem i miodem,wrzucić rozdrobnione orzechy i doprowadzić do wrzenia.mieszać,aż masa nieco zgęstnieje.

  3. Placki wyłożyć na prostokątne blaszki wyłożone pergaminem.Na jeden z nich(surowy)wylać masę orzechową(gorącą).Piec każdy placek w nagrzanym piekarniku 160 stopni ok.15 minut.Po upieczeniu zostawić placki do ostygnięcia.

  4. Krem budyniowy:Ugotować budyń dodając 1/3 mniej mleka niż w przepisie.Po ostygnięciu utrzeć z 1/3 kostki margaryny.

  5. Jeśli do przepisu używa się mleko skondensowane-zamknięta puszkę należy gotować w garnku z wodą przez 3 godziny na małym ogniu.Radzę zrobić to dzień wcześniej aby masa ostygła w tej wodzie co ja gotowaliśmy przez noc.

  6. Pierwszy placek smarujemy masą karmelową.Układamy drugi placek i smarujemy masą budyniowa.Na wierzch kładziemy ostatni placek z prażonymi orzechami.Ciasto dobre jest dopiero na drugi dzień kiedy placki zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adusia0503 13 stycznia 2011 pycha ciacho! mam przepis od szwagierki.... na nastepny dzień miekkie i smaczne..pyszotka!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 12 grudnia 2010 Ciasto nie jest wysokie-trochę więcej niż na pół blaszki, ale naprawdę smaczne jeśli ktoś lubi słodkie ciasta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kejtkejt 07 grudnia 2010 Świetne, robię je dość często. Tylko dokładam jeszcze warstewkę kwaśnego dżemu, żeby przełamać smaki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 07 grudnia 2010 Na drugi dzień ciasto robi się miękkie i nie ma żadnego problemu z krojeniem Jeśli chcesz wyjąć całe ciasto z blachy to proponuję (ja zawsze układam ciasto na foli aluminiowej)ułożyć ciasto na pergaminie tylko musi być go sporo po bokach żeby łatwo je wyjąć.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 grudnia 2010 Pyszne, zwłaszcza na zimowe wieczory. Robię podobny, ale masy orzechowej nie piekę na placku, tylko daję na sam koniec na wierzch gotowego ciasta. Zastanawiam się jaki masz sposób na wyciągnięcie placka z masą orzechową z blachy ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń