Do góry

Napoje Przepis na:

Orzechówka, Nalewka Orzechowa

Orzechówka, Nalewka Orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 24683

Nalewka orzechowa (żołądkówka) bardzo dobra na niestrawność 1-3 kieliszków 0,25g do 3 x dziennie W razie częstszego stosowania może się skończyć w klubie AA

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy zerwać na początku lipca, pokroić na 4 części, włożyć do słoja i zalać alkoholem. Słój zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Co kilka dni zamieszać drewnianą łyżką. Następnie przecedzić i przelać do butelki.

  2. Orzechy zasypać cukrem tak aby przykrył orzechy i odczekać aż zrobi się syrop. Następnie połączyć syrop z nalewem. Odstawić i zapomnieć do zimy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 09 listopada 2015 w swoim przepisie miałam 20 orzechów na litr alkoholu (tj. 0,5l wódki i 0,5l spirytusu), więc proporcje wydają mi się ok

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

manson 04 sierpnia 2011 Coś z tym proporcjami nie tak.1:1?Ja robię z 3-4 niedojrzałych orzechów na 0,5l spirytusu.
Nie jest jeszcze za późno,ale to ostatni moment..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń