Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo kawowy miodownik

Orzechowo kawowy miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 34139

po prostu pyszne :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Rozwałkować jedną część ciasta, przełożyć do blaszki (25x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch surowego placka wyłożyć połowę masy z orzechów włoskich (pokryć tym całe ciasto). Piec w temperaturze ok170 st.C, przez 15min. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Dokładnie wystudzić.

  2. Zagotować mleko, z cukrem i kawą rozpuszczalną. Wsypać na gotujące się mleko grysik (kaszę mannę) i ciągle mieszając gotować przez około 5 min, aż masa stanie się gęsta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego kawowy grysik, ciągle miksując, do uzyskania jednolitej masy. Można dodać kilka łyżek wódki,spirytusu - ale to nie jest konieczne.

  3. Na jeden z miodowych spodów z orzechami, wyłożyć masę kawową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Włożyć blaszkę z ciastem do siatki i do lodówki na minimum 10 godzin. Ciasto najlepiej smakuje na dzień następny. SMACZNEGO!!

  4. Inspiracje: mojewypieki.blox.pl, wielkiezarcie.com PS. Ciasto miodowe jest bardzo delikatnie więc trzeba z nim ostrożnie obchodzić się podczas, przenoszenia, przekładnia itd bo może się ''porwać''. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 21 maja 2013 Kawa to moja słabość i uwielbiam wszystko do czego jest dodana. Chowam Twoje ciasto do książki i niebawem je zrobię :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 29 grudnia 2011 bardzo się cieszę że smakuje :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jadzia88 29 grudnia 2011 zrobilam go dzis i jest naprawde mega pyszny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 20 grudnia 2011 ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie robiłam nic z migdałami połączonymi z miodem, wystawionymi na działanie piekarnika ;) choć przypuszczam, że nie powinno się nic złego stać ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asiula21332 20 grudnia 2011 A czy można zamiast orzechów dodać płatki migdałów????:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 listopada 2011 Tej wersji miodownika nie znam :) Już sam przepis na masę brzmi smakowicie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 21 listopada 2011 Hmm, lubię wszystkie ciasta z orzechami i kawą. Dodaję do ulubionych i daję 5. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń