Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo - śmietanowa rolada z czekoladową niespodzianką

Orzechowo - śmietanowa rolada z czekoladową niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 793

Dodano:

Odsłon: 6477

Delikatnie orzechowe, śmietankowe, rozpływające się w ustach, nie za słodkie. I wcale nie takie trudne jak się wydaje :)

Składniki

  • CIASTO:
  • żółtka, 4 szt.
  • białka, 5 szt.
  • kawa rozpuszczalna, 1łyżeczka
  • mielone orzechy włoskie, 0,5 szklanki
  • cukier, 3 łyżki
  • Masa:
  • śmietana kremówka 30%, 0,5 l
  • żelatyna w proszku, 2-2,5 łyżeczki (zależy od żelatyny i zaleceń na opakowaniu)
  • cukier puder, 3 łyżki
  • czekolada z nadzieneim toffi, 3/4 tabliczki
  • wafelek orzechowy (u mnie princessa maxi), 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Kawę rozpuścić w żółtkach. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pianę połączyć z żółtkami, dobrze wymieszać. Do masy jajecznej wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Blachę z piekarnika (taką kwadratową do pieczenia ciastek- ja miałam taką troszkę głębszą) wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wylać przygotowane ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 12-15 min w 190stC. (ja piekłam ok 20 w 170stC bo mój piekarnik lubi przypalać). Najlepiej zrobić próbę suchego patyczka, żeby się upewnić że ciasto, szczególnie na środku jest upieczone.

  2. Upieczone ciasto, odstawić na chwilkę żeby delikatnie przestygło. Następnie przełożyć je na ściereczkę (musi być jeszcze bardzo ciepłe), tak aby papier do pieczenia był na górze. Zerwać papier, a ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.

  3. Masa: Czekoladę pokroić na dość małe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę w 3 słupki), podobnie postąpić z wafelkiem.

  4. masa cd: w odrobinie gorącej wody, rozpuścić żelatynę. Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać (uważać żeby nie przebić śmietanki). Gdy żelatyna będzie letnia, dodać ja do śmietany i dokładnie wymieszać. (Ja przed posmarowaniem ciasta, wkładam masę jeszcze na około 10 min do lodówki)

  5. formowanie rolady: rozwinąć ciasto ze ściereczki, wyłożyć na nie gotową masę śmietanową (ja kilka łyżek odłożyłam do dekoracji). W odległości około 2cm od brzegu- tego od którego zaczniemy zwijanie, rozłożyć wzdłuż kawałeczki czekolady i wafelka. Zwinąć delikatnie roladę. Ułożyć ją na podłużnym talerzu, udekorować śmietaną, posypać orzeszkami, okruchami wafelka i drobinkami czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 1h. SMACZNEGO :)!!

  6. przepis z modyfikacjami pochodzi z blogu: http://namiotle.pl/date/2008/02/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 30 stycznia 2012 Dziękuję za kolejne miłe słowa:) uwierzcie, że rolada nie jest taka trudna do zrobienia jak się wydaje :) ja się zbierałam do zrobienia rolady ponad pół roku, a teraz uważam, że to jedno z szybszych i łatwiejszych ciast :) Powodzenia i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 30 stycznia 2012 Przepis zapowiada się wspaniale, element kawy, orzechów, wafelka bardzo mnie zachęca do jej zrobienia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 29 stycznia 2012 Super rolada,już wkrótce ją wypróbuję,aby tylko mi się udała :) Dziękuję za przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 29 stycznia 2012 Zgadzam się z Renką :-) Wszystkie Twoje przepisy mam w ulubionych :-) (nie zdążyłam jeszcze tylko wszystkich wypróbować , ale zamierzam :-) Pozdrawiam:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 28 stycznia 2012 dziękuję bardzo za miłe słowa. cieszę się ogromnie że przepisy się sprawdziły i smakowały :) pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 stycznia 2012 Rolada wygląda smakowicie,bardzo lubię Twoje przepisy Matematyczko,kilka wypróbowałam i nigdy się nie zawiodłam , a to dlatego ,że bardzo dokładnie je opisujesz. Pozdrawiam -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń