Desery Przepis na:
Orzechowo - śmietanowa rolada z czekoladową niespodzianką

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 817
Dodano: 28.01.2012
Odsłon: 6523
Składniki
- CIASTO:
- żółtka, 4 szt.
- białka, 5 szt.
- kawa rozpuszczalna, 1łyżeczka
- mielone orzechy włoskie, 0,5 szklanki
- cukier, 3 łyżki
- Masa:
- śmietana kremówka 30%, 0,5 l
- żelatyna w proszku, 2-2,5 łyżeczki (zależy od żelatyny i zaleceń na opakowaniu)
- cukier puder, 3 łyżki
- czekolada z nadzieneim toffi, 3/4 tabliczki
- wafelek orzechowy (u mnie princessa maxi), 1 szt.
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto: Kawę rozpuścić w żółtkach. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pianę połączyć z żółtkami, dobrze wymieszać. Do masy jajecznej wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Blachę z piekarnika (taką kwadratową do pieczenia ciastek- ja miałam taką troszkę głębszą) wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wylać przygotowane ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 12-15 min w 190stC. (ja piekłam ok 20 w 170stC bo mój piekarnik lubi przypalać). Najlepiej zrobić próbę suchego patyczka, żeby się upewnić że ciasto, szczególnie na środku jest upieczone.
-
Upieczone ciasto, odstawić na chwilkę żeby delikatnie przestygło. Następnie przełożyć je na ściereczkę (musi być jeszcze bardzo ciepłe), tak aby papier do pieczenia był na górze. Zerwać papier, a ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
-
Masa: Czekoladę pokroić na dość małe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę w 3 słupki), podobnie postąpić z wafelkiem.
-
masa cd: w odrobinie gorącej wody, rozpuścić żelatynę. Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać (uważać żeby nie przebić śmietanki). Gdy żelatyna będzie letnia, dodać ja do śmietany i dokładnie wymieszać. (Ja przed posmarowaniem ciasta, wkładam masę jeszcze na około 10 min do lodówki)
-
formowanie rolady: rozwinąć ciasto ze ściereczki, wyłożyć na nie gotową masę śmietanową (ja kilka łyżek odłożyłam do dekoracji). W odległości około 2cm od brzegu- tego od którego zaczniemy zwijanie, rozłożyć wzdłuż kawałeczki czekolady i wafelka. Zwinąć delikatnie roladę. Ułożyć ją na podłużnym talerzu, udekorować śmietaną, posypać orzeszkami, okruchami wafelka i drobinkami czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 1h. SMACZNEGO :)!!
-
przepis z modyfikacjami pochodzi z blogu: http://namiotle.pl/date/2008/02/
Komentarze do przepisu (6)

Matematyczka 30 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za kolejne miłe słowa:) uwierzcie, że rolada nie jest taka trudna do zrobienia jak się wydaje :) ja się zbierałam do zrobienia rolady ponad pół roku, a teraz uważam, że to jedno z szybszych i łatwiejszych ciast :) Powodzenia i pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 30 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Przepis zapowiada się wspaniale, element kawy, orzechów, wafelka bardzo mnie zachęca do jej zrobienia.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 29 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Super rolada,już wkrótce ją wypróbuję,aby tylko mi się udała :) Dziękuję za przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

awepa 29 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Zgadzam się z Renką :-) Wszystkie Twoje przepisy mam w ulubionych :-) (nie zdążyłam jeszcze tylko wszystkich wypróbować , ale zamierzam :-) Pozdrawiam:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 28 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
dziękuję bardzo za miłe słowa. cieszę się ogromnie że przepisy się sprawdziły i smakowały :) pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 28 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Rolada wygląda smakowicie,bardzo lubię Twoje przepisy Matematyczko,kilka wypróbowałam i nigdy się nie zawiodłam , a to dlatego ,że bardzo dokładnie je opisujesz. Pozdrawiam -)0 Kto głosował? | Odpowiedz