Do góry

Desery Przepis na:

Orzeszki mojej Cioci

Orzeszki mojej Cioci

Autor: dorapr

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 1

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 219

Najlepsze orzeszki jakie jadłam kiedykolwiek i gdziekolwiek :)))

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 szklanki mąki
  • KREM:
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag mleka w proszku
  • 1 jajo
  • łyżka spirytusu lub wódki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Utrzeć jajko, dodać margarynę, później cukier, ocet i przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.

    Na palniku rozgrzać formę do ciasteczek. Z ciasta urywać po kawałku i wypełniać wgłębienia w formie. Zamyknąć i opiekać nad gazem z obu stron na złotobrązowy kolor. Gotowe odstawić do przestudzenia.

  2. KREM:
    cukier z margaryną utrzeć, dodać mleko w proszku, jajko i alkohol.

  3. Wyrównać brzegi połówek orzeszków i napełniać je kremem. Połówki orzeszków składać delikatnie dociskając. Układać na paterze lub talerzu i oprószać cukrem pudrem i do 1/3 moczyć w rozpuszczonej czekoladzie lub polewie czekoladowej.
    PYSZNE!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń