Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki to bardzo fajna propozycja na Wielkanoc, stosunkowo szybko się je robi, a do tego można pokombinować z ciastem, z masami i dekoracją, dzięki czemu każda z nich może być inna, co sprawi, że na świątecznym stole zrobi się bardzo kolorowo. A do dekoracji warto zaangażować dzieciaki. Dzisiaj kolejna odsłona babeczek. Tym razem dla miłośników mniej słodkich wypieków. Zapraszam na bardzo orzeźwiające cytrynowe muffinki.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
BABECZKI Roztopić masło i pozostawić do wystygnięcia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier trzcinowy i waniliowy, sól oraz skórkę z cytryny, wszystko razem wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać jogurt i roztopione masło. Mokre składniki wlać do sypkich i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min. KREM CYTRYNOWY Margarynę (najlepiej miękką) utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania dodać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać. DEKORACJA Upieczone babeczki udekorować kremem (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego), posypać wiórkami kokosowymi i migdałami.
Smacznego :)