Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocne cytrynowe muffinki

Wielkanocne cytrynowe muffinki

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 2360

Dodano: 21.03.2018

Odsłon: 559

Babeczki to bardzo fajna propozycja na Wielkanoc, stosunkowo szybko się je robi, a do tego można pokombinować z ciastem, z masami i dekoracją, dzięki czemu każda z nich może być inna, co sprawi, że na świątecznym stole zrobi się bardzo kolorowo. A do dekoracji warto zaangażować dzieciaki. Dzisiaj kolejna odsłona babeczek. Tym razem dla miłośników mniej słodkich wypieków. Zapraszam na bardzo orzeźwiające cytrynowe muffinki.

Składniki

  • BABECZKI
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy 150 g.
  • Cukier cytrynowy 1 opakownie
  • Sól szczypta
  • Starta skórka z cytryny (najbardziej zewnętrza żółta część 2-3 łyżki
  • Jajka 2 szt.
  • Masło 125 g.
  • Jogurt naturalny 250 ml
  • KREM CYTRYNOWY
  • Margaryna Kasia 250 dag
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Cytryna 1 szt.
  • DEKORACJA
  • Midgały w płatkach
  • Wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BABECZKI
    Roztopić masło i pozostawić do wystygnięcia.


    Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier trzcinowy i waniliowy, sól oraz skórkę z cytryny, wszystko razem wymieszać.

    W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać jogurt i roztopione masło.

    Mokre składniki wlać do sypkich i bardzo dokładnie wymieszać.

    Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 min.

    KREM CYTRYNOWY
    Margarynę (najlepiej miękką) utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania dodać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.


    DEKORACJA
    Upieczone babeczki udekorować kremem (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego), posypać wiórkami kokosowymi i migdałami.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń