Do góry

Zupy Przepis na:

Orzeźwiający chłodnik z limonką, suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami

Orzeźwiający chłodnik z limonką, suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 2819

Gorąco dziś, prawda? Coś by się zjadło, a nie bardzo uśmiecha się stać przy rozgrzanych palnikach, skoro temperatura na dworze oscyluje w granicy trzydziestu stopni Celsjusza w cieniu. Na upały niezawodne są chłodniki i zupy owocowe. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy i ulubione składniki, a nawet jeśli nie, to producenci żywności w torebkach podsuną je Wam pod nos wraz ze swoją mieszanką przypraw czy fixów. Moja wersja chłodnika powstała na bazie przepisu Karola Okrasy, który, oprócz ogórków i rzodkiewek, dodał limonkę, suszone pomidory oraz prażone migdały. Polecam Wszystkim odważnym i ciekawym nowych doznań smakowych.

Składniki

  • 700 ml kefiru naturalnego
  • 7 ogórków gruntowych
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki siekanego świeżego kopru
  • 6 suszonych pomidorów
  • 150 g łuskanych migdałów
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1 - 2 ząbki świeżego czosnku
  • 3 - 4 jaja (L)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, zostawić w wodzie na czas obierania.
    Po kilku minutach wyciągać po kilka sztuk i końcówką ostrego nożyka ściągać skórkę.
    Prażyć na złoto w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, trzeba pilnować, bo mają tendencję do szybkiego przypalania się).

  2. Po wystudzeniu każdy pokroić wzdłuż i na dwie - trzy części w poprzek.
    Do garnka wlać kefir, wrzucić obrane ząbki czosnku. Ogórki obrać ze skórki, z jednego wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kostkę, pozostałe w większą i wrzucić z wydrążonym miąższem do garnka. Zblendować.
    Rzodkiewki opłukać, usunąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka.
    Pomidory osączyć z oliwy ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę, limonkę porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na drobnych oczkach. Te składniki, wraz z koprem, dodać do kefiru. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

  3. Wstawić na około 2 - 3 godziny do lodówki, by smaki wzajemnie się przeniknęły (w razie potrzeby po tym czasie doprawić do smaku).
    W tym czasie ugotować jajka na twardo.
    Serwować na zimno z połówkami jajek, posypując wcześniej pokrojonym w małą kostkę ogórkiem oraz prażonymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lipca Oj, gorąco, gorąco, aż buty się do asfaltu przyklejają xD
Muszę to wypróbować, bo takiego jeszcze nie jadłem, a do odważnych świat należy :D
Na koniec do tego łyżeczka chili i będzie NIEBO :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 08 lipca Takiego chłodnika jeszcze nie jadłam ale ...nabrałam ogromnej ochoty na wypróbowanie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń