Do góry

Zupy Przepis na:

Ostra zupa "na winie"

Ostra zupa na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6095

Dodano:

Odsłon: 4329

czyli co się nawinie, to do garnka

Składniki

  • udko kurczaka
  • warzywa, jakie się nawiną :)
  • przyprawy, jakie się nawiną :)
  • śmietana
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jestem maniaczką wykorzystywania tego, co mam w lodówce. Dlatego często robię potrawy określane przez mojego męża jako "na winie", czyli co się nawinie, to do garnka :) Zgodnie z zasadą "na winie" do potrawy wrzucamy to, co mamy pod ręką i pasuje smakowo. Udko kurczaka wrzuciłam do zimnej wody. Musicie pamiętać, że mięso wrzucamy do zimnej wody, ponieważ wtedy odda zupie najwięcej swoich wartości odżywczych. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce i dodałam do gotującego się kurczaka. Po chwili dodałam 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, nać selera, pora, natkę pietruszki, 1,5 łyżki ostrej papryki, sól i vegettę. Zupa gotowała się ok godzinę. Po tym czasie dodałam różyczki kalafiora, ziemniaki pokrojone w kostkę i mrożoną paprykę (zawsze mam jej zapas w zamrażarce). Gotowałam ok 15 minut. Po tym czasie zupę zaprawiłam śmietaną z mąką. Wspaniała na zimę, ponieważ fantastycznie rozgrzewa!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katarina9944 10 lutego 2011 jak mawia moja babcia: " zupa na winie, co się pod ręke nawinie" pzdr:))

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 26 listopada 2010 Nie wiem czy tak robisz - ale żeby śmietana w zupie ładnie się rozprowadziła bez grudek - wlej do kubeczka ze śmietaną chochelkę gorącej zupy i sporą szczyptę soli :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń