Do góry

Przetwory Przepis na:

Ostry sos śliwkowo- paprykowy,, hot"

Ostry sos śliwkowo- paprykowy,, hot

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 2734

Dodano:

Odsłon: 365

Bardzo ostry sos śliwkowo- paprykowy z dodatkiem papryczek chili. Pamiętajmy, żeby krojąc chili zawsze ubrać rękawiczki. Sosik jest przepyszny, bardzo wyraźny w smaku i pikantny. Z powodzeniem zastępuje gotowe, kupowane ketczupy.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryczki pepperoni
  • 1200 kg śliwek
  • 3 cebule
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • 0/ 5 łyżeczki gorczycy
  • szczypta curry
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta czarnego pieprzu i cayenne
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, wydrylować i drobno posiekać. Paprykę i papryczki pepperoni umyć i usunąć nasionka. Pamiętajmy o rękawiczkach! Drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kawałek imbiru obrać i bardzo drobno posiekać. Wsypać wszystko do dużego garnka.

  2. Dodać pozostałe składniki: sól, cukier, ocet, gorczycę, curry, ziele angielskie i pieprz. Zagotować i dusić na małym ogniu około 45 minut. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Lekko ostudzić i zblendować. Następnie podgrzać i wlewać gorący ketchup do przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Najlepiej przez szeroki lejek, tak aby nie pobrudzić brzegów słoika. Natychmiast zakręcić i pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń