Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, niepasteryzowany sos z cukinii i pomidorów. Wiem co mówię, bo oczywiście po zrobieniu już go nieco przetestowałam :) Pasował mi idealnie do parówek na ciepło, użyłam go zamiast ketchupu. Sos jest wyrazisty w smaku, dość ostry. W pierwszej chwili nie czuć tej ostrości, ale później czujemy, że w tym sosie ktoś ostro namieszał ;) Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 530
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 121
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 173
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 530
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 121
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 173
Składniki
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy na kawałki. Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy sól, wlewamy wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Po 40 minutach dodajemy obrane ząbki czosnku (w całości) oraz pozostałe składniki przewidziane w recepturze. Sos gotujemy jeszcze 30 minut, następnie blendujemy na gładką masę. Zblendowany sos podgrzewamy na małym ogniu. Przed włożeniem go do słoiczków musimy mieć pewność, że jest bardzo gorący.
Wyparzone słoiczki napełniamy przygotowanym sosem, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Smacznego.