Do góry

Przetwory Przepis na:

Ostry sos z cukinii i pomidorów (do słoików)

Ostry sos z cukinii i pomidorów (do słoików)

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47637

Dodano:

Odsłon: 4455

Pyszny, niepasteryzowany sos z cukinii i pomidorów. Wiem co mówię, bo oczywiście po zrobieniu już go nieco przetestowałam :) Pasował mi idealnie do parówek na ciepło, użyłam go zamiast ketchupu. Sos jest wyrazisty w smaku, dość ostry. W pierwszej chwili nie czuć tej ostrości, ale później czujemy, że w tym sosie ktoś ostro namieszał ;) Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.

Składniki

  • cukinia 1.3 kg (po obraniu)
  • pomidory malinowe 3 sztuki (duże)
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • cebula biała 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżka
  • woda 100 ml
  • suszone ziarna papryczki chili 1 łyżeczka (płaska)
  • papryka czerwona słodka (w proszku) 1 łyżka
  • ocet 10% 3 łyżki
  • cukier 5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy na kawałki.
    Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy sól, wlewamy wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Po 40 minutach dodajemy obrane ząbki czosnku (w całości)
    oraz pozostałe składniki przewidziane w recepturze. Sos gotujemy jeszcze 30 minut, następnie blendujemy na gładką masę. Zblendowany sos podgrzewamy na małym ogniu. Przed włożeniem go do słoiczków musimy mieć pewność, że jest bardzo gorący.

  2. Wyparzone słoiczki napełniamy przygotowanym sosem, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń