Do góry

Desery Przepis na:

Owocowe Rafaello

Owocowe Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 10619

Pięknie się prezentujący, a przede wszystkim przepysznie smakujący podrasowany w mojej wersji Tort Rafaello :) http://vanillateaspoon.blox.pl/html

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt. Do miski wbijamy 4 jajka, najlepiej żeby były schłodzone. Wsypujemy szklankę cukru i miksujemy, stopniowo zwiększając obroty. Do momentu aż masa zwiększy objętość i zmieni kolor z żółtego na prawie że biały :) U mnie trwa to ok. 10 minut (tak, tak! potrzeba duuużo cierpliwości). Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Na koniec proszek do pieczenia. Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170ºC i piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w piekarniku na jakieś 30 min. Następnie wyciągnąć biszkopt i poczekać, aż wystygnie.

  2. Wystudzony kroimy na trzy części. W szklance mieszamy pół soku z cytryny i na oko : rum i gorącą wodę (stosunkowo rumu powinno być mniej niż wody ;) ). Następnie skrapiamy przekrojone płaty biszkoptu. Najlepiej poczekać chwilę żeby ciasto przesiąkło.

  3. Masa: Na gotujący się z wodą garnek stawiamy metalową miskę. Łamiemy białą czekoladę i rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej (ja dodaję trochę mleka lub śmietanki, żeby czekolada nie przywarła). Rozpuszczoną zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę. Do ubitej kremówki dodajemy ostudzoną(!) białą czekoladę (jeśli będzie za ciepła, śmietanka się zwarzy). Miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy więcej niż 2/3 z naszych wiórek kokosowych ;)

  4. Przełożenie. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy 2 blat. Wykładamy ½ masy i nakładamy 3 blat. Resztę masy rozsmarować po bokach i na wierzchu. Całość (i boki) posypać wiórkami kokosowymi, które pozostały. Wierzch posypać owocami (u mnie skrojone w plasterki truskawki :)).

  5. Można polać roztopioną czekoladą. Ja zazwyczaj robię torta tak, żeby na noc posiedział sobie w lodówce :) Wtedy się przegryza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 01 lipca 2010 po takim cieście to i utyć nie żal , pyszności

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 26 czerwca 2010 super ciacho, Twoja Babcia dobrze mówi ;p, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 26 czerwca 2010 jak to moja babcia powtarza "tu nie ma żadnych sztucznych składników, więc nie ma od czego tyć" ;) i ja pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 26 czerwca 2010 taki torcik wart grzechu nawet gdy się liczy kalorie , pozdrawiam.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 26 czerwca 2010 dziękuję, dziękuję :) jest mi bardzo miło, że się podoba. jeszcze żeby smakował ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń