Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowe tiramisu"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Składniki
Rabarbar oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Jabłko umyj, oczyść, potnij na cienkie cząstki, włóż do garnka. Dodaj rabarbar, 150 ml soku jabłkowego, 8 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gotuj 4–5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami soku.
Wlej do jabłek z rabarbarem. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Pomarańczę sparz, wytrzyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę namocz. Śmietanę wymieszaj z twarogiem, resztą cukru i skórką z pomarańczy. Spęczniałą żelatynę rozpuść podgrzewając, połącz z kremem śmietanowo-twarogowym.
W formie ułóż połowę ciastek. Skrop je połową soku pomarańczowego i posmaruj połową kremu. Przykryj masą owocową i pozostałymi ciastkami. Skrop resztą soku, posmaruj resztą kremu. Schładzaj 2 godz. Posyp pistacjami.
Krem możesz wzbogacić wiórkami kokosowymi. ok. 3 godz. 1 porcja zawiera ok. 320 kcal. Ok. 2,50 zł za porcję.Źródło: Tina