Do góry

Dania główne Przepis na:

Owocowe udka

Owocowe udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Owocowe udka"

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka z udkiem
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag włoskich orzechów
  • 150 ml greckiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego . Sos:
  • 10 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu . Dodatkowo:
  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • rozmaryn
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka natnij przy stawie i wyjmij kość. Przetnij mięso na udku, tworząc kieszeń. Wnętrze natrzyj solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.

  2. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie, by napęczniały. Po 30 minutach zmiksuj je w blenderze na gładką masę. Orzechy drobno posiekaj. Morele pokrój w małą kosteczkę. Połącz wszystkie i wymieszaj.

  3. Powstałą masą napełnij kieszonki kurczaka.

  4. Do jogurtu wsyp kurkumę i mielony rzymski kminek. Wymieszaj. Posmaruj sosem wierzch udek.

  5. Na dno brytfanny wlej odrobinę oleju i połóż na nim nafaszerowane udka. Piecz kurczaka 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  6. Ziemniaki obierz, umyj, posyp solą oraz rozmarynem i włóż na górną półkę piekarnika na 30 minut.

  7. Sos sojowy wlej do rondelka, dodaj łyżkę miodu i mieszając, delikatnie podgrzej. Gotowe danie polej przygotowanym sosem.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń