Do góry

Dodatki Przepis na:

Owsiano-żytnie paluszki

Owsiano-żytnie paluszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 248

Dodano:

Odsłon: 703

Paluszki bez drożdży

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy olej i maślankę, przyprawy i mieszamy ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno być zwarte i lekko kleiste (w zależności od rodzaju mąki konsystencja może się różnić, dlatego należy ją wyregulować w razie konieczności mąką i olejem).
    Odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy w dłoniach kulkę, a następnie tę kulkę na macie lub stolnicy wałkujemy ręką do postaci paluszka o średnicy ok. 1 cm. Paluszki nie mogą być zbyt długie. Ciasto przy formowaniu powinno być plastyczne i nie może się rozrywać.

  2. Na płaską blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go oliwą. Układamy na papierze paluszki, zachowując odstęp pomiędzy nimi.
    Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. C, potem bardzo delikatnie przewracamy paluszki na drugą stronę, żeby się równomiernie przyrumieniły i pieczemy kolejne 20 min. w tej samej temp.
    Paluszki wychodzą kruche, rumiane, lekko pikantne. Są dobre jako dodatek np. do zup, dipów oraz jako samodzielna przekąska. Można je przechować owinięte w papier śniadaniowy przez 2 - 3 dni.
    Mnie smakują z wymienionym zestawem przypraw, ale można próbować różne zestawy przypraw w zależności od indywidualnych upodobań. Można też ciasto posolić (ja ograniczam sól).
    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń