Do góry

Przekąski Przepis na:

Ozdoba z jajka na sałatkę

Ozdoba z jajka na sałatkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 242

Dodano:

Odsłon: 4508

Ładnie prezentuje się na talerzu. Można użyć do przystrojenia wszelkich dań.

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo, ile potrzebujemy
  • natka pietruszki, szczypior, koperek, kilka piórek lub gałązek
  • papryka kolorowa, wg uznania
  • pieprz w ziarnkach (może być kolorowy), kilka ziaren w ilości parzysteej
  • wyobraźnia, w dowolnej ilości
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomyślmy, co chcemy zrobić. Kurkę, kurczaczka, myszkę itp. zwierzątko. Z okazji Świąt Wielkanocnych proponuję "kurkę:"

  2. Jajo ugotowane na twardo. Ścinamy lekko spód - jak ma być pionowa to grubszą stronę jaja, jak ma siedzieć to któryś z boczków. Nie za dużo, tylko tyle aby jajko było stabilne.

  3. Wykonujemy odpowiednie otwory: dziurki na oczy, w które wciśniemy ziarna pieprzu, lekkie (!!!!) nacięcia na grzebień, uszy itp., wbijamy ogonek i skrzydła z natki pietruszki lub koperku (w przypadku myszki ogonki bez liści mogą imitować wąsy).

  4. Takie zwierzątka z jajek można wykonywać na różne okazje i w różnych stylach. Są dekoracyjna i .... dają się później zjeść.

  5. Wspaniałych i kolorowych Świąt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń