Do góry

Dania główne Przepis na:

Pachnący frykas

Pachnący frykas

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 5657

idealne na mroźne zimowe dni :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć i oddzielić liście jak na gołąbki.

  2. Mięso mielone dodać zmieloną cebulę i czosnek, jajko, namoczoną kajzerkę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Dobrze wszystko wymieszać.

  3. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobne plastry. Przesmażyć na margarynie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.

  4. Żaroodporne naczynie wyłożyć połową boczku a następnie liśćmi kapusty. Układać warstwami mięso, pieczarki, papryka, każdą warstwę przykrywając kapustą / ostatnia warstwa też ma być kapusty /. Na wierzch ułożyć plastry boczku.

  5. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Pod koniec zdjąć folię aluminiową aby zrumieniły się plastry boczku. Podawać z pieczywem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wika11 22 lutego 2013 Ja też robię takie danie, tylko u mnie nazywa się "" Tort kapuściany"" Polecam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 21 lutego 2013 Super już nie raz pisałam że bardzo lubię takie jednogarnkowe dania:-))) Zabieram do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 lutego 2013 Myślę ,że to jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu , biorę do spóbowania:)) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 21 lutego 2013 ale super to wygląda, jak wytrawny tort ! świetne, 6!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń