Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, lekko mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem z lnianej ściereczki.
Do przesianej mąki dodajemy żółtka utarte z cukrem i skórką cytryny, wyrośnięty rozczyn oraz sól. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, najlepiej w dobrze ciepłym miejscu. Konsystencja ciasta na pączki powinna być luźna.
Ciasto rozpłaszczamy na dłoni oprószonej mąką, nakładamy łyżeczką odrobinę powideł i dokładnie zalepiamy nadając kształt kuli. Na lnianej ściereczce (najlepiej na dużej stolnicy) posypanej mąką układamy kule z ciasta, miejscem zlepienia na dół. Tak przygotowane pączki przed smażeniem muszą jeszcze raz wyrosnąć, a najlepiej w ciepłym miejscu
W szerokim garnku rozpuszczamy smalec (niektórzy zamiast smalcu używają oleju, ale pączki są wówczas trochę gumowate). Powinno go być na tyle dużo, żeby pączki lekko się unosiły. Smażymy pod przykryciem, a po odwróceniu już bez. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak przestygną posypujemy cukrem pudrem, ja lubię pączki lukrowane, szczególnie w tłusty czwartek.