Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3700

Dodano:

Odsłon: 18855

Nie wchłaniają dużo tłuszczu Przepis jest łatwy,bardzo prosty w wykonaniu a pączki smaczne Polecam

Składniki

  • -1 kg maki
  • -10 dkg cukru
  • -cukier waniliowy
  • -10 dkg drożdży
  • -1/2 litra mleka
  • -10 żółtek
  • -5 łyżek oleju
  • -50 ml spirytusu lub wódki
  • -1 łyżeczka soli
  • -otarta skórka z jednej cytryny
  • -olej lub smalec do smażenia
  • marmolada , dzem ,krem czekoladowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :

    Z mleka ,cukru,mąki i drożdży zrobić rozczyn (mleko musi być letnie ) odstawić do wyrośnięcia.
    Żółtka ,ubić z cukrem dodać letnie mleko rozczyn z drożdży olej ,wódkę ,otartą skórkę z cytryny ,mąkę i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
    Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki
    (kulki )dłońmi ,uformowane przykryć i odstawić do wyrastania na około 20 -30 minut
    Olej rozgrzać i smażyć paczki
    optymalna temperatura( 180 stopni ) pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem a drugą stronę smażymy bez przykrycia.Sprawdzać patyczkiem czy się usmażyły.Po usmażeniu, wyjmować na papierowy ręcznik, ostudzić i nadziewać marmoladą ,kremem czekoladowym konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej
    Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i lekkie będzie miało białą obrączkę.
    Pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Spirytusu lub wódki dodajemy aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu .
    Porcja na około 30 sztuk

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń