Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Przepis dnia 2010-02-11
Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 97522

pączków nigdy dość ;)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia

  2. Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu

  3. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

  4. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 20-25 kawałków

  5. Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie ;), uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia

  6. Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)

  7. Posypać cukrem pudrem.

  8. Taka wprawka przed tłustym czwartkiem. Następnym razem - podpatrzone w cukierni - zamiast cukru pudru zanurzę je w polewie czekoladowej i posypie kawałkami orzechów ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aniula25 16 lutego 2012 Zrobilam dzisiaj wyszly cudowne!i sa naprawde pyszne, ale kurcze tylko 12 sztuk:( jakbym zrobila 20 to bylyby za male, ale i tak jestem pod wrazeniem:)pierwszy raz smazylam paczki, a tutaj taki sukces dzieki autorowi:)baaaardzo dziekuje:))))

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 03 marca 2011 kobra6, zgadza się, dziękuję. w moim poprzednim poście powinno być około 20 a nie 10

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 02 marca 2011 Jeżeli ciasto na pączki dzielimy na 20 do 25 kawałków,to tyle wychodzi z ciasta pączków

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 22 lutego 2011 około 10, przepraszam za tak późną odpowiedź. dawno tu nie wchodziłam a wiadomość o komentarzu dostałam dopiero teraz

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limonka 08 lutego 2010 Dzięki za wyjaśnienie. Będą u mnie na tłusty czwartek! Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 08 lutego 2010 dziękuję i zaręczam, że są pyszne (nie wspomnę ile ich zjadłam ;)
limonka: 1 łyżka suchych lub 30 gr świeżych drożdży

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limonka 08 lutego 2010 Jeśli wezmę drożdże świeże- to ile? Też 1 łyżka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 08 lutego 2010 nigdy jeszcze nie robiłam pączków z pianą z białek ,ciekawa jestem jak takie smakują bo wygladają pysznie ,daję do ulubionych

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 07 lutego 2010 Ktoś chyba sobie pomylił przepisy do komentowania ;) a pączuszki Ci piękne jak marzenie wyszły! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń