Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 33691

Pyszne i bez konserwantów.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić z 1/2 szkl. cukru, 1/2 l mleka i 70 dkg mąki. Jak zaczyn podwoi objętość dodać resztę mleka, cukier, żółtka, spirytus, sól i mąkę i wyrabiać, aż wszystko się połączy, dodać cały stopiony tłuszcz(45 dkg) i dalej wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i miski-ok. 30 min.

  2. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i czekać, aż sporo wyrośnie-ok. 1-2 godz. Przygotować deskę posypaną mąką, nadzienie-żeby nie było prosto z lodówki.

  3. Nabierać łyżką porcje ciasta, lekko rozciągnąć, nałożyć pół łyżeczki nadzienia i zlepić ciasto, kłaść zlepionym na dół na posypanej desce-i tak, aż do końca. Poczekać aż trochę wyrosną i smażyć. Ja smażę we frytkownicy, w smalcu rozgrzanym do 170 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać wyrośnięte pączki wierzchem na dół i przykryć, smażyć, aż się zrumienią i odwrócić na drugą stronę, nie przykrywać i wyciągnąć, gdy będą miały taki sam kolor jak na wierzchu.

  4. Lukier na ok. 30 sztuk- sok z 1/2 cytryny, szklanka cukru pudru, tak żeby masa była dosyć gęsta-wszystko wymieszać dodać skórkę z pomarańczy i polewać jeszcze ciepłe pączki. Podany przepis jest na ok. 100-110 pączków ale można sobie podzielić na mniej.

  5. Przepisana ilość składników jest n a100-110 pączków, zależy jakich dużych, więc trzeba podzielić ilości, jeśli ktoś chce niej. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Amelka77 11 lutego 2010 Zapomniałam o spirytusie, które dajemy z innymi składnikami na początku. Każdego rodzaju tłuszczu po 15 dkg-łącznie ok. 50 dkg. A co do wyrabiania to jest męczące i ręka potem trochę boli ale to mija...
Właśnie dzisiaj w TŁUSTY CZWARTEK robimy powtórkę, bo w końcu pączki je się tylko w "Ostatki" a potem cały rok można się odchudzać;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annamo 11 lutego 2010 No a co z tym spirytusem?
Masło, margaryna, smalec - to znaczy każdego po 15 dkg, czy tylko jeden rodzaj tłuszczu do wyboru?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 11 lutego 2010 wow!podziwiam ,jak wyrobić ręcznie ciasto z takiej ilości składników!!a pączusie jak malowane !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń