Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 17485

Długo pozostają świeże i nie są opite tłuszczem.

Składniki

  • Mąka DIAMANT typ 405, 700 g
  • marmolada- nadzienie, 1 opakowanie
  • olej, 2 litry
  • sól, 1 łyżeczka mała
  • mleko, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 50 g
  • margaryna PALMA roztopiona, 100 g
  • drożdże świeże, 25 g
  • jajka małe, 4 sztuki
  • alkohol min. 40%, 1-2 łyżki
  • cukier puder - dekoracja, 1 opakowanie
  • cukier, pół szklanki
  • olejek waniliowy, kilka kropel
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać.

  2. Dodać drożdże ( rozczyn robimy : drożdże + cukier waniliowy+ 5 łyżek mleka)

  3. Dodajemy pozostałe składniki ( mieszamy) ja robię to mikserem z hakami.

  4. Następnie dodajemy roztopioną margarynę i dalej mieszamy.

  5. Ciasto będzie gładkie, posypujemy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,3 h.

  6. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki i je nadziewamy. Wyjdzie nam około 23 sztuki.

  7. Pozostawiamy uformowane pączki na 10 -15 min. do podrośnięcia.

  8. Nagrzewamy frytkownice do 175 stopni C. No i smażymy. ( do czasu aż nabiorą jasnego brązowego koloru)

  9. Dekorujemy czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem . LUKIER: 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody + 5 kropel soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ciocia_Klocia 03 marca 2011 wszystko dobrze, ale po co ta margaryna? przeciez jest maslo !
Margaryna to trucizna!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamasutra 24 lutego 2011 przepis na czasie, do wykorzystania na następny czwartek!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń