Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 21345

Bardzo puszyste i mięciutkie polecam

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko i2 łyżki cukru lekko podgrzac , dodac pokruszone drożdże i odstawic do wyrośniecia.

  2. Mąke przesiac do dużej miski dodac resztę cukru , 8 żółtek , zapach śmietankowy , sól , wyrośnięte drożdże i wyrabiac ciasto .Na samym koncu wlac roztopione wcześniej masło i wyrobic ciasto do momentu aż bedzie odstawac od ręki (im dłuższy czas wyrabiania tym lepsze ciasto)

  3. .Wyrobione ciasto odstawic do wyrosnięcia na ok 40 min (powinno podwoic swoją objetośc).Gdy gotowe ciasto wyłozyc na stolnicę i rozciągnąc na grubośc 1,5 cm .Nakładac marmoladę i przykładac ciastem , wykrawac szklanką lub literatką i odstawic jeszcze na ok 15 min aby podrosły,

  4. Na bardzo gorący tłuszcz dawac pączki i smażyc .Ja zawsze każdy pączek odwracam spodem do góry gdy daję na tłuszcz i są wtedy bardziej pulchne i miękkie zresztą widac na zdjęciu .Smażyc na małym ogniu na złoty kolor,gotowe wykładac na ręcznik papierowy lub bibułę aby odsączyc z tłuszczu , posypac pudrem i zajadac.SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdus750 16 lutego 2012 Następne pączusie do wypróbowania,poprzednie były super,te również zapowiadają się smakowicie;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 16 lutego 2012 Tusia28 ja grzeję tłuszcz na małym ogniu trwa to troszke dłuzej zanim się podgrzeje ale warto , musi byc bardzo gorący...te własnie tak zrobiłam i efekt wyszedł moim zdaniem zadowalajacy czyli nie są spieczone a w smaku boskie.Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusia28 16 lutego 2012 no piękneee!!! kolor jak z bajki:).ja dzisiaj też smażyłam ale chyba była za duża temperatura i są trochę ciemniejsze niż te na zdjęciu:). czy najpierw rozgrzewasz tłuszcz a potem zmniejszasz ogień czy cały czas masz jednakową temperaturę? pączki na 5 albo nawet 6 :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń