Do góry

Desery Przepis na:

Pączki bez mleka

Pączki bez mleka

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 5348

Idealne przy diecie bezmlecznej, nie różnią się smakiem od tradycyjnych pączków.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml wody
  • 6 zółtek plus 1 jajko
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • cukier wanilinowy
  • kieliszek rumu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • marmolada
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 10 dag mąki i pół szklanki wody. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Utrzeć jajko oraz żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier wanilinowy, resztę wody, sól i rum. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min.

  2. Uformować w rękach małe kulki, delikatnie przyciskając odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia (u mnie około 20 min).

  3. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręcznikach papierowych.
    Gdy wystygną nadziewam pączki marmoladą używając do tego strzykawki i posypuje cukrem pudrem.

    Ps. Pierwotny przepis pochodzi z www.mojewypieki.com i został zmodyfikowany na potrzeby diety bezmlecznej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń