Do góry

Przekąski Przepis na:

Pączki Pani Kasi

Pączki Pani Kasi

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 23481

Pączki, pyszne i jest ich bardzo dużo. Puchate i mięciutkie. I nie są drogie, bo paranoją jest dawać na kg mąki np.: 14 jajek. Produkty z"*" są proponowane. Pączki do wyrośnięcia zostawić w ciepłym, ale i bez przewiewów powietrza miejscu. Po edukacji pączkowej koleżanki mojej mamy z pracy wyszły mi pyszne ;) Dziękuje :)

Składniki

  • Mąka pszenna, 1 kg
  • Drożdże świeże (normalne), 100 g (paczka)
  • jajka, 7
  • margaryna, 15 dag (nie całe pół kostki)
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • ocet, 2 łyżki
  • *Olejek rumowy, 1
  • mleko, 1/4 szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i pozostawić na 5 minut w ciepłe miejsce.

  2. W misce ubić jaka z szczyptą soli i dodać mąkę, cukier waniliowy, ocet, 1 szklankę cukru, rozpuszczoną wcześniej (w mikrofali nawet) margarynę. Wlać rozczyn z drożdży i miksować końcówkami, takimi spiralami. Dodać *olejek rumowy.

  3. Ciasto gotowe jest gdy przestanie się kleić i odejdzie od krawędzi np.: garnka. Ciasto rozwałkować na około 2 cm i wykrajać pączusie szklanką (NIE NADZIEWAĆ). Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

  4. Pączki piec w gorącym (!) oleju na kolor ciemno złocisty. Sprawdzić wykałaczką.

  5. Specjalną strzykawką (3.99 zł) "wstrzykiwać" do pączków po trochę marmolady. Ja najbardziej lubię różaną. Posypać cukrem pudrem. GOTOWE.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 09 grudnia 2010 Jeszcze nie czas na pączki więc teraz daje do ulubionych, ale na 100% wypróbuję przed tłustym czwartkiem !!! zapowiada się pysznieee!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 16 września 2010 Wiem, ale nie miałem :D Mi jeszcze nie sprzedadzą xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia70 03 września 2010 Ja z przyzwyczajenia dałam całe 10dkg,potem zauważyłam,że w przepisie jest ich mniej,ale nic strasznego się nie stało,WYSZŁY WSPANIAŁE.,wszyscy co jedli ,chwalili.Tylko że ja zamiast octu daję spirytus..Pozdrawiam wszystkich smakoszy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 28 sierpnia 2010 Strzykawkę osobiście kupiŁEM ;) w Carrefoure. Ale w większości marketach są takie. Przepraszam za zamieszanie z drożdżami ;) Jestem chłopakiem jak coś :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yashi 28 sierpnia 2010 Oczywiscie, ze ilosc drozdzy zalezy od rodzaju wypieku agaml. Do ciasta na pizze daje sie ok. 5 dkg na kilogram ciasta. Mysle, ze to indywidualna sprawa kucharki. Ale nadal obstaje, ze do typowego drozdzowego nalezy dac wiecej drozdzy. Ale mimi zmienila juz przepis, wiec po sprawie. Ja tez Cie pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agaml 28 sierpnia 2010 ...w zaleznosci od rodzaju wypieku, do kilograma maki dodaje si od 25 do 50 gramow drozdy.
Uklony dla Pan:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yashi 28 sierpnia 2010 Czy Ty wogole robilas te paczki mimi?? Na kilogram drozdzy do drozdzowego ciasta daje sie 10 dkg drozdzy a nie 1 dkg. Na jednym dekagramie ciasto nie urosnie za noc a co dopiero za godzine. Masz racje Irmo, ze zwrocilas na to uwage :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 sierpnia 2010 Czy ja dobrze rozumiem, że drożdży ma być 10g - czy nie za mało?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń