Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki przekładane kremem śmietanowym"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 470
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 470
Składniki
Drożdże rozcieram z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Dolewam połowę mleka. Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki.
Dodaję sól, cukier, wodę, resztę ciepłego mleka oraz żółtka, jajko, śmietanę 18 proc., skórkę i alkohol. Dokładam zaczyn, wyrabiam. Pod koniec wlewam masło. Ciasto odstawiam na godzinę.
Ciasto wałkuję na grubszy placek. Szklanką wycinam pączki. Ponownie odstawiam je na 20 minut. Potem smażę w głębokim oleju. Śmietanę kremówkę podgrzewam z masłem i miodem.
Rozpuszczam w niej czekoladę i schładzam (najlepiej przez noc). Potem ubijam. Pączki rozcinam, przekładam kremem. Ew. posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj