Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 355

Dodano:

Odsłon: 1467

Smak, który pamiętam z dzieciństwa, przepis jest w rodzinie od lat. Nie da się ich zepsuć i zawsze smakują świetnie :)

Składniki

  • 700 g ziemniaków ugotowanych (najlepiej bez soli)
  • ok. 1 kg mąki (zależy jak "wodniste" będziecie mieć ziemniaki)
  • jajka 4 szt.
  • 100 g drożdży
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • dżem do nadzienia (u mnie domowy dżem czereśniowy i domowe powidła wiśniowe)
  • olej do smażenia (ok. 1,5-2 l, zależy jaki garnek, pączki mają swobodnie pływać)
  • kieliszek spirytusu/wódki/nalewki (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc, dodać pokruszone drożdże, roztopioną i wystudzoną margarynę, alkohol, cukier, sól i po trochę mąki (ciasto ma być elastyczne, ale nie bardzo lepkie). Wyrobić ciasto, formować kulki, dając do środka dżem. Nie trzeba czekać aż wyrosną, tylko można od razu smażyć. Wrzucać pączki do gorącego oleju (temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta i poczekać aż się zrumieni). Smażyć do zrumienienia z obu stron (czasem się same przewracają, ale co do zasady trzeba pilnować przewracania).

  2. Po wyjęciu pączki osączać na papierze. Z tej porcji wychodzi ok. 40 pączków. Można posypać po ostudzeniu cukrem pudrem lub posmarować lukrem, ale ja tego nie robiłam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń