Do góry

Dania główne Przepis na:

Pad Thai

Pad Thai

Autor: wanilia

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 325

Dodano: 28.07.2010

Odsłon: 7885

Szybko się to przyrządza

Składniki

  • makaronu ryżowego w tasiemkach, 250 g
  • krewetek (np. koktajlowych), 200 g
  • zamiast krewetek można dodać wieprzowiny lub piersi kurczaka, w bardzo drobnych, cienkich plasterkach, 150g
  • ząbki czosnku, posiekane, 2
  • czerwonych papryczek chilli, 2 łyżeczki posiekanych
  • jajka, 2
  • kielków fasoli, kubek
  • pniesolonych prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych, pół kubka
  • świeża kolendra
  • Sos:sosu rybnego, 2 łyzki
  • czerwonej pasty curry, 2 łyzki
  • drobnego cukru trzcinowego, 2 łyżeczki
  • soku z limety, 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron należy namoczyć we wrzącej wodzie, aż zmięknie. Idealny do przyrządzania jest wok lub duża patelnia. Na rozgrzanym oleju smażymy czosnek, chili i mięso. Po chwili dodajemy krewetki. Podsmażamy kolejną chwilę (2-3 minuty), po czym dodajemy odsączony makaron. Dokładnie mieszamy, dodając ewentualnie nieco wody. Smażymy jeszcze chwilę na średnim ogniu pod przykryciem. Dodajemy sos rybny, paste curry, sok z limety i cukier (lub 1/2 słoika gotowego sosu). Mieszamy. Rozgarniamy makaron i wlewamy 2 rozbełtane jajka. Ponownie mieszamy tak, żeby jajko ścieło się w "wiórki"... Na samym końcu dodajemy kiełki, połowę orzeszków i posiekaną kolendrę. Mieszamy i wyrzucamy do miski. Przed samym podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limety...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 29 lipca 2010 Ja też nie jadam krewetek, ale sam pomysł bardzo mi się podoba.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 lipca 2010 patrząc na tak piekne dania czasem załuję że nie jadam owoców morza :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń