Do góry

Dania główne Przepis na:

Pad Thai. Tajska klasyka

Pad Thai. Tajska klasyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 638

Dodano:

Odsłon: 2627

Pad Thai – makaron z krewetkami, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. Znaleźć je można w każdej, najbardziej podrzędnej tajskiej restauracji w Polsce. Nieszczęśliwie, podczas wizyty w Tajlandii nie miałem okazji skosztować tego dania. Pechowo, dopadłem pad thai dopiero w naszej Ojczyźnie i były to spotkania bolesne. Gdzie nie trafiałem – tragedia, gdzie nie jadałem – było gorzej i gorzej, porażka goniła porażkę. Lokalni mistrzowie woka i patelni skutecznie odstraszyli mnie od tego dania na wiele tygodni. Prawdziwe nieszczęście, problemy 1. Świata.

Składniki

  • 100-150 g makaronu ryżowego lub noodles
  • 150 g krewetek
  • 1 jajko
  • Garść kiełków (np. fasoli mung)
  • 1 cebulka dymka (zielona część)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 5-6 łyżek sosu rybnego (sos)
  • 3-4 łyżki soku z limonki (sos)
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca (sos)
  • 4 łyżki brązowego cukru (sos)
  • ½ łyżki płatków chili (sos)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą.

  2. Składniki sosu dokładnie wymieszac w misce.

  3. Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek.

  4. Następnie dodac krewetki i smażyć przez 4-5 minut, wbić jajko energicznie mieszająć i smażąc, aż się zetnie.

  5. odać na patelnię makaron i sos. Smażyć 3-4 minuty. Dodać cebulkę i kiełki

  6. Można podawać z prażonymi orzechami ziemnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń