Do góry

Dania główne Przepis na:

Paella z Kurczakiem i Owocami Morza

Paella z Kurczakiem i Owocami Morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1415

Dodano:

Odsłon: 15164

Proponuję specjalność kuchni hiszpańskiej.

Składniki

  • części udka kurczaka, 8 szt.
  • krewetek, 500 gr.
  • ryżu, 400 gr.
  • cebula, 1 szt.
  • ząbków czosnku, 5 szt.
  • bullionu, 1 litr
  • curry
  • Przyprawy: Sól / Papryka, Szafran
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ► Usunąć skórkę z kurczaka, przyprawić curry, papryką, solą, naszpikować częścią czosnku i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie usmażyć kurczaka na oleju aż bęndzie miękki i / odstawić /. ► Na tym samym oleju podsmażyć krewetki po około 2 minuty z każdej strony i / odstawić /. Do patelni najlepiej o wysokim brzegu wrzucić drobno pokrojoną cebulkę, resztę czosnku / smażyć /, następnie dosypać surowy ryż i jeszcze przez chwilę razem smażyć. ► Ryż dusimy podlewająć bullionem, bullion nie wlewamy od razu cały tylko po trochę jak wyparuje, dodająć curry, szafran, paprykę i posolić do smaku. Jak ryż jest prawie gotowy dodać kurczaka i krewetki. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 - 180C przez 20 minut / Termoobieg /.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń