Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluchy drobiowo-ryżowe z serem

Paluchy drobiowo-ryżowe z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 516

Dodano:

Odsłon: 8688

Jeśli lubicie roladki drobiowe, spróbujcie tych paluchów, zawsze je robię gdy zostanie mi ugotowany ryż z poprzedniego dnia z obiadu, lecz nic nie szkodzi ugotować go specjalnie, nadziane ciągnącym się serem to świetna propozycja na codzienny „inny” obiad podane z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek tworzą danie „palce lizać "

Składniki

  • 2 torebki ugotowanego ryżu na kleisto
  • ½ kg fileta z kurczaka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 7 plastrów sera żółtego
  • Sól himalajska lub zwykła do smaku
  • Świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej rzepakowy do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ugotowany ryż, dobrze schłodzony (najlepiej z lodówki) zemleć przez maszynkę do mięsa razem z filetem z kurczaka, przełożyć do miski, wbić jajka, dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem,

  2. 2. dokładnie masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone.

  3. 3. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego,

  4. 4. całość uformować w kształt palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony na złocisto. Podawać od razu, gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń