Do góry

Dodatki Przepis na:

Paluchy pszenne z czarnuszką

Paluchy pszenne z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1316 Ocena: 15859

Dodano:

Odsłon: 5461

Bardzo smaczne i delikatne paluchy z czarnuszką, idealne na kanapki. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna 700 g - (typ 650)
  • mleko 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 7 łyżek
  • czarnuszka 2 stołowe łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.

  5. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11-12 dag każdy.

  6. Układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  7. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%.

  8. Po 30 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy żyletką ukośne linie w 2-3 miejscach, ponownie przykrywamy i niech dorastają pozostałe 30 minut.

  9. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się paluchów.

  10. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń