Do góry

Dodatki Przepis na:

pamarańczowa skórka (zasypywana cukrem)

pamarańczowa skórka  (zasypywana cukrem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 15833

Dodano:

Odsłon: 397

ta skórka jest bardzo smaczna i aromatyczna po stokroć bardziej niż sklepowa. Kiedyś robiłam kandyzowaną, ale ta jak dla mnie jest lepsza. Skórka bardzo długo poleży w lodówce. Ja robię zawsze w okolicach Bożego Narodzenia słoik i spokojnie wystarcza mi do następnego roku. do słoika można na bieżąco dodawać kolejne warstwy skórki i zasypywać cukrem.

Składniki

> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skórkę pomarańczową należy dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo (białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.

  2. Na dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy. Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru nieco więcej.

  3. Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń