Do góry

Desery Przepis na:

Pani Walewska

Pani Walewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 422

Dodano:

Odsłon: 29781

Ciasto kruche z dżemem i kremem:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KRUCHE CIASTO: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru, Kasia oraz 6 żółtek wyrobić i zagnieść.

  2. BEZA: 6 białek ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo i małymi partiami cukier puder (1,5 szklanki). Dodać mąkę ziemniaczanną i delikatnie wymieszać.

  3. Dużą blachę wysmarować tłuszczelm i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyrownać na blaszcze. Posmarować dżemem, wyłożyć masę bezową i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Ostudzić.

  4. MASA KREMOWA: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami dodać mąki, wymieszać i dodać do gotujacego się mleka i zagotować. Masę ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, dodać amaretto i zmiksować.

  5. Ostudzone ciasto kruche przekroić na pół. przełożyć masą kremową. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 11 sierpnia 2012 pani walewska znana jest na różnych profilach kulinarnych, wszędzie pięknie wygląda i cieszy się znakomitymi opisami.... a mi sie nie udało :( beza na cieście klapła i stała się gumiasta... krem się zważył.... dlaczego?? :(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń