Do góry

Desery Przepis na:

Panna Cotta

Panna Cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1181

Dodano:

Odsłon: 3991

Deser śmietankowy z sosem truskawkowym.

Składniki

  • śmietanka kremówka 30% - 250 ml
  • mleko - 250 ml
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • sos : pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mrożonych truskawek
  • sok z połowy limonki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. żelatynę namaczamy we wodzie. Mleko ze śmietanką i cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z kuchenki. Dodajemy namoczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Wlewamy do przygotowanych filiżanek [ do połowy wysokości ]. Gdy śmietanka z cukrem ostygnie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby stężało.

  2. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka. Gotujemy często mieszając do momentu gdy owoce się rozpadną i sos odpowiedni się zredukuje.





    Stężałą wyjmujemy na talerzyk możemy sobie pomóc wkładając na chwilę filiżankę do gorącej wody. Polewamy sosem truskawkowym.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń